Meer mensen vermoord in 2022, meeste slachtoffers in Rotterdam

In 2022 kwamen in Nederland 142 mensen om het leven door moord of doodslag, zestien meer dan in 2021. De meeste slachtoffers vielen in Rotterdam.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2003 lag het aantal slachtoffers met 247 nog een stuk hoger. Daarna daalde het aantal geleidelijk tot 2016. Na een piek in 2017, stabiliseerde het aantal slachtoffers van moord of doodslag in de periode 2018 tot en met 2021 tot gemiddeld 123 per jaar.

Vooral het aantal mannelijke slachtoffers tussen de 20 en 40 jaar nam toe: van dertig in 2021 naar veertig in 2022. Mannen van 40 jaar en ouder waren minder vaak slachtoffer. Onder vrouwelijke slachtoffers waren het vooral 60-plussers die vaker om het leven werden gebracht: zeven in 2021 en dertien in 2022.

In de periode 2018 tot en met 2022 had de politie bij 99 procent van alle vrouwelijke slachtoffers, een (vermoedelijke) dader in beeld. Zes op de tien vrouwen werden in die periode door hun partner of ex-partner omgebracht. Bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar was dit driekwart. Een op de vijf vrouwen werd door een familielid om het leven gebracht. Vrouwelijke slachtoffers werden vaak in hun eigen woning met een steekwapen of door wurging omgebracht.

Afrekening

Bij 85 procent van de mannen die in diezelfde periode zijn vermoord, was een (vermoedelijke) dader in beeld. Deze was in drie op de tien gevallen een kennis van het slachtoffer. Bij ruim een op de zeven ging het om een afrekening in het criminele circuit. Driekwart van de mannelijke slachtoffers werd omgebracht met een vuur- of steekwapen.

De helft van alle moorden werd in gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners gepleegd. In Rotterdam vielen vorig jaar de meeste slachtoffers van moord of doodslag: zestien, gevolgd door Amsterdam met tien.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat in Rotterdam meer moorden zijn gepleegd dan in Amsterdam. In 2022 was er in Rotterdam een slachtoffer meer dan in 2021, in Amsterdam waren er vijf slachtoffers minder. In Den Haag is het aantal slachtoffers van moord of doodslag gedaald van elf in 2021 naar drie in 2022.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →