Aanvraag ID-kaart gedetineerde makkelijker door wijziging Paspoortwet

Gedetineerden kunnen eenvoudiger een ID-kaart aanvragen door een wijziging in de Paspoortwet per 1 september. De burgemeester van de gemeente waar de penitentiaire inrichting is gevestigd kan voortaan een ID-kaart verstrekken zonder dat een gedetineerde in de betreffende gemeente ingeschreven staat.

De wetswijziging moet ertoe leiden dat minder gedetineerden zonder geldig identiteitsbewijs de PI verlaten. Het hebben van een geldige ID-kaart tijdens en na de detentie is onder meer nodig om een uitkering aan te vragen, een woonruimte te vinden of een bankrekening te openen. Ook kan een gedetineerde niet op verlof tijdens detentie zonder geldig identiteitsbewijs.

Afgelopen jaar heeft DJI samengewerkt met het ministerie van BZK, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en de VNG om de wetswijziging vorm te geven.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →