Veiligheidsbranche wil aanpassing voorstel flexwet

Het wetsvoorstel om flexarbeid beter te reguleren, moet worden aangepast. Als vrijwel alle werk met een arbeidsovereenkomst moet worden geregeld, zoals het voorstel is, kunnen beveiligingsbedrijven hun diensten niet meer naar behoren leveren. Bovendien worden veel beveiligers er ongelukkig van.

Dat betoogt de Nederlandse Veiligheidsbranche in de internetconsultatie over de ‘Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten’, de officiële naam van de concept-wet.

Vooral de vraag naar diensten in de evenementen- en horecabeveiliging is zeer onvoorspelbaar, omdat deze afhankelijk is van uiteenlopende factoren als het weer, kaartverkoop en risicoanalyse. Door veel met flexibele arbeidskrachten te werken, kunnen de beveiligingsbedrijven in de huidige situatie de gevraagde flexibiliteit blijven leveren in het belang van de private veiligheid op evenementen en in de horeca, stelt de branchevereniging. Dat wordt moeilijker als het voorliggende voorstel wet wordt.

Bijbaan

Daarbij beoefenen veel flexibele beveiligers het werk als bijbaan. Zij hebben geen behoefte aan de ‘vastigheid’ die de nieuwe wet zou moeten bieden. Velen van hen ‘vluchten’ daarom in zzp-schap met grote kans op schijnzelfstandigheid, stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →