Afnemers gestolen data krijgen bericht van politie

Honderden (mogelijke) afnemers van gestolen data hebben van de politie Oost-Nederland een brief of e-mail ontvangen. Ook worden mensen uitgenodigd voor een gesprek. De politie waarschuwt de ontvangers dat het voorhanden hebben van gestolen data of het verhandelen van privacygegevens strafbaar is.

Deze aanpak volgt op een onderzoek uit 2022. In mei van dat jaar werd in samenwerking met de Belgische politie en de FBI een hoofdverdachte aangehouden in een onderzoek naar online verkoop van gestolen privacygegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling.

Na de aanhouding van de Belgische verdachte is de politie Oost-Nederland verder onderzoek gaan doen naar de (mogelijke) afnemers van de gestolen data.

Misdrijf

Het onderzoek richtte zich op de Nederlandse gebruikers van WELEAKINFO.TO, maar bovenal op de bezoekers met een (betaald) account die mogelijk privacygevoelige informatie hebben gekregen of voorhanden hebben gehad die door een misdrijf zijn buitgemaakt.

Met deze persoonsgegevens kunnen verschillende cybercrimedelicten gepleegd worden, bijvoorbeeld computervredebreuk of bankhelpdeskfraude. Ongeveer vierhonderd Nederlandse gebruikers zijn naar voren gekomen in het onderzoek.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →