NIPV komt met leidraad voor brandveilig beheer woongebouwen

NIPV heeft een leidraad gepubliceerd waarmee gebouweigenaren en -beheerders een beheersplan kunnen opstellen om een woongebouw brandveilig te gebruiken.

De leidraad is geen kant-en-klaar beheersplan, maar bevat ingrediënten om een beheersplan op maat te maken voor een specifiek woongebouw. Hierbij wordt uitgegaan van een woongebouw dat bouwkundig en installatietechnisch voldoet aan de wet- en regelgeving. De leidraad besteedt ook aandacht aan hoe een gebouw aan de wettelijke eisen kan voldoen, als dat nog niet het geval is.

De leidraad brandveilig beheer van woongebouwen geeft informatie over de basis voor brandveilig beheer zoals wettelijke eisen, wie waarvoor verantwoordelijk is, brand(on)veilig gedrag en de risico’s van rookverspreiding. Ook wordt uitgelegd hoe een beheersplan is op te stellen, uit te voeren en actueel te houden.

Stappenplan

Een hulpmiddel bij de leidraad is de e-module. Deze helpt bij het opstellen van het beheersplan. De e-module bestaat uit een stappenplan en verdiepende informatie.

Aanleiding voor de leidraad was de brand in een galerijflat in Arnhem in de nieuwjaarsnacht van 2020. Daarbij overleden twee mensen en raakten twee mensen gewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de brand onderzocht en heeft aanbevolen om de brandveiligheid van woongebouwen in de gebruiksfase te verbeteren.

De verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid ligt primair bij de gebouweigenaren: woningcorporaties en verenigingen van eigenaren. Het ministerie van BZK heeft aan het NIPV gevraagd om gebouweigenaren hierbij te ondersteunen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →