Cel voor thuiszorghulp die kluis fotografeerde voor overvaller

Twee mannen uit Veldhoven (21) en Tilburg (23) zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een woning van een bejaarde man. Ze gaven een tip over een kluis in de slaapkamer aan een derde verdachte, die de overval pleegde.

Deze derde verdachte moet nog voorkomen. De twee medeplichtigen krijgen gevangenisstraffen van 24 en 18 maanden, waarvan in beide gevallen 6 maanden voorwaardelijk.

De man uit Veldhoven kwam in november vorig jaar als medewerker in de thuiszorg over de vloer bij de destijds 80-jarige man. Hij maakte een foto van een kluis in de slaapkamer en stuurde die naar de medeverdachte. Ook stuurde hij een afbeelding van het adres. De medeverdachte was door de Tilburger met de verdachte uit Veldhoven in contact gebracht, omdat hij wist dat die ‘iets wilde verdienen’.

Het was de medeverdachte die uiteindelijk de woning binnenging, de bewoner overmeesterde en het slachtoffer vastbond met een riem. Ook drukte hij een mes op zijn nek en sloeg met een hamer op zijn hoofd. Het slachtoffer liep meerdere hoofdwonden, gekneusde ribben, steekverwondingen in zijn nek, een snijwond op zijn wang, schaafwonden en mogelijk een hersenschudding op. De dader ging er vandoor met een telefoon, auto, portemonnee en de trouwring van de vrouw van het slachtoffer.

Zwaardere straf

Volgens de rechtbank waren de verdachten uit Veldhoven en Tilburg weliswaar niet bij de overval aanwezig, maar hadden zij wel een groot aandeel. Zonder hun tip en het tot stand brengen van het contact met de medeverdachte, had de overval nooit plaatsgevonden. Zij waren zich er ook van bewust wat er zou gaan gebeuren. De rechtbank rekent het de Veldhovenaar zwaar aan dat hij misbruik maakte van zijn positie als thuiszorghulp. Daarom krijgt hij een zwaardere straf dan de ander.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →