Aanhangers Legia Warschau bestormen toegangspoort stadion AZ

In de aanloop naar de wedstrijd AZ-Legia Warschau was het onrustig bij de ingang van het uitvak. Aanhangers van Legia Warschau bestormden de toegangspoort. Een ME’er raakte bewusteloos en de politie gebruikte traangas.

Enkele Poolse supporters maakten wapenstokken en peperspray van ME’ers afhandig. Ook wisten bezoekers zonder kaartje of controle van de toegangsbewijzen het bezoekersvak te betreden.

In de voorbereiding op de wedstrijd waren er afspraken gemaakt tussen de Nederlandse politie, die van Warschau en met Legia over de wijze waarop de supporters van Legia de wedstrijd konden bezoeken. In verband met de festiviteiten in de Alkmaarse binnenstad rond 450 jaar Alkmaars Ontzet was het niet mogelijk om bezoekende supporters in de stad te ontvangen.

Preventief fouilleren

In de loop van de wedstrijddag werd duidelijk dat Legia Warschau deze afspraken niet is nagekomen. Door de burgemeester is in de loop van de middag de omgeving van station Alkmaar en het stadion als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Daardoor kon in dit gebied dan preventief gefouilleerd worden. Dit gebeurde onder meer nadat vuurwerk was gevonden en informatie dat Legia-aanhangers zwaar vuurwerk bij zich zouden hebben.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →