Twintig particuliere recherchebureaus werkten tijdelijk door zonder vergunning

Zo’n twintig particuliere recherchebureaus hebben het afgelopen jaar tijdelijk zonder vergunning gewerkt. Justis kon geen besluit nemen over de verlenging van hun vergunning voordat de geldigheidsduur afliep. Voor deze periode is een tijdelijke regeling in het leven geroepen.

Dat antwoordt demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) op vragen van de PvdA over recherchebureaus die tijdelijk zonder vergunning onderzoek doen. Volgens de minister is het niet eerder voorgekomen dat er een tijdelijke regeling moest worden getroffen voor de verlenging van vergunningen. De achterstand werd veroorzaakt door een personeelstekort bij Justis.

De regeling werd in het leven geroepen voor bedrijven die door de achterstanden in de knel dreigden te komen met hun vergunning. Justis heeft hen toegestaan door te werken tot op het moment waarop een beslissing op het verzoek om verlenging van de vergunning is genomen. Dit is bekend gemaakt aan de betreffende bedrijven, de Korpschefs van de politie en aan de branchevereniging. Ook is een bericht geplaatst op de website van Justis.

Korte periode

Weerwind: “Er was sprake van een achterstand bij de verwerking van aanvragen tot verlenging van de vergunning. Ondernemers behoorden daarvan niet het slachtoffer te worden. Voorzien was bovendien dat het zou gaan om een korte (overbruggings)periode van enkele maanden, waarbij de vergunning geldig is voor de duur van vijf jaar en verlengd kan worden voor wederom een duur van vijf jaar.”

Aanvragers van de vergunning die te maken kregen met een overschrijding van de beslistermijn, konden volgens de minister op basis van de mededeling op de website van Justis verwachten dat justitie de eigen achterstand bij de verwerking van aanvragen tot verlenging van vergunningen niet aan hen zou tegenwerpen en dat zij konden voortgaan met hun werkzaamheden. “Om ieder misverstand te voorkomen, heeft Justis aan de betrokken bedrijven inmiddels expliciet vergunning verleend voor de periode tussen het verlopen van de oude vergunning en de ingangsdatum van de nieuwe vergunning.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →