Pensioenakkoord in veiligheidsbranche

De Nederlandse Veiligheidsbranche en de vakbonden CNV, De Unie en FNV hebben een akkoord bereikt over een toekomstige pensioenregeling. Daarmee is de veiligheidsbranche een van de eerste bedrijfstakken waar de sociale partners het eens zijn over de wijze waarop de Wet Toekomst Pensioenen zal worden uitgewerkt.

De op 1 juli ingegane wet betekent dat alle pensioenregelingen in Nederland op de schop moeten. Om de gevolgen van de nieuwe wet voor de deelnemers in kaart te brengen, hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de veiligheidsbranche afspraken gemaakt over invulling van de nieuwe pensioenregeling en hoe het Pensioenfonds Particuliere Beveiliging moet omgaan met het pensioen dat al is opgebouwd.

Doel van werkgevers en vakbonden in de veiligheidsbranche is een nieuwe pensioenregeling, die zorgt voor een stabiel en duurzaam pensioen voor alle deelnemers.

Solidariteit

De nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2025. Dat is ruim voor de uiterlijk datum van 1 januari 2028. Er is gekozen voor een solidaire pensioenregeling, een persoonlijker pensioen met behoud van de goede onderdelen uit de huidige pensioenregeling, zoals het samen delen van de risico’s en solidariteit tussen verschillende generaties.

Hieronder valt bijvoorbeeld ook het beschermen van pensioenuitkeringen voor gepensioneerden, vrijstelling van premiebetaling bij volledige arbeidsongeschiktheid, een regeling voor nabestaanden als iemand komt te overlijden en gezamenlijk beleggen.

De sociale partners hebben de afspraken vastgelegd in een transitieplan. In dat plan staat ook wat er gebeurt met pensioen dat al is opgebouwd, pensioen dat nu al wordt uitgekeerd en een overzicht van de financiële gevolgen voor de deelnemers per leeftijdsgroep. Verder is uitgewerkt hoe deelnemers die nadelen ervaren van de overstap worden gecompenseerd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →