Minister: zorgen om groot aantal verkeerd afgestelde particuliere bewakingscamera’s

De beelden van particuliere bewakingscamera’s zijn belangrijk voor opsporingsonderzoek en de rechtspraak. De afgelopen drie jaar speelden camerabeelden een rol in 5500 strafzaken. Demissionair minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) is dan ook blij met de groei van het aantal bij de politie geregistreerde particuliere camera’s. De minister is wel bezorgd over het grote aantal verkeerd afgestelde camera’s.

In antwoord op Kamervragen van D66, SP, PvdD en DENK zegt de minister dan ook te begrijpen dat privacywaakhonden zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en Bits of Freedom hiervoor aandacht vragen. Burgers en bedrijven kunnen hun bewakingscamera’s aanmelden bij Camera in Beeld. De politie weet per straat welke camera’s beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd, kunnen beelden gericht worden gevorderd om de daders op te sporen.

Opsporingsambtenaren hebben op grond van artikel 126nda van het Wetboek van Strafvordering de bevoegdheid om camerabeelden te vorderen. Voorwaarde is dat het een verdenking van een misdrijf betreft waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld. Voorbeelden daarvan zijn straatroof en seksueel geweld.

Ook beelden van particuliere camera’s die niet zijn aangemeld bij Camera in Beeld kunnen worden gevorderd. Bij vordering dient de eigenaar mee te werken aan het verstrekken van de camerabeelden. Het opzettelijk niet voldoen aan een vordering is strafbaar.

Landelijk netwerk

Volgens de minister is er door Camera in Beeld geen landelijk dekkend cameranetwerk ontstaan waardoor de gehele openbare ruimte in beeld wordt gebracht. “Dit is nu niet het geval en ik ben van mening dat het een onwenselijk toekomstbeeld is. Het is belangrijk dat eigenaren er blijvend op worden gewezen dat zij hun camera moeten afstellen volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming.”

Yesilgöz-Zegerius: “Camera’s mogen alleen de eigen bezittingen filmen. Het is dus niet toegestaan om het huis of de tuin van buren of de openbare weg, zoals de stoep of parkeerplaatsen, te filmen. Het goed afstellen van een camera is daarom belangrijk. De politie wijst alle deelnemers aan Camera in Beeld op de regels daartoe. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een camera doelbewust worden gericht op een gedeelte van het terrein van de buren of de openbare ruimte. De eigenaar van de camera moet dan een beroep doen op één van zes grondslagen die de Algemene verordening gegevensbescherming noemt.”

Deurbel

De minister wijst er tot slot op dat voor een deurbel met camera dezelfde regels gelden als voor een bewakingscamera. “Ook deze moeten juist worden afgesteld volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming. Op grond van artikel 126nda van het Wetboek van Strafvordering mag een opsporingsambtenaar de camerabeelden die zijn gemaakt met een deurbel vorderen.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →