Haven Rotterdam test automatische identificatie schepen met Seagull Surveillance

De haven van Rotterdam gaat Seagull Surveillance testen om bewegingen op en rond het water te registreren met een volledig geautomatiseerd logboek. Door het systeem moet in de haven sneller gereageerd kunnen worden op illegale activiteiten.

Op een intelligente manier wordt het scheepstype herkend door het systeem, inclusief de vaartuigen die niet zijn uitgerust met AIS (Automatic Identification System). Uit de pilot moet blijken hoe geofencing kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in de haven.

Bewijsmateriaal

Met het groeiende aantal beveiligingscamera’s wordt het steeds uitdagender om alle inkomende videobeelden te analyseren. Hierdoor bestaat een verhoogd risico op het missen van incidenten en is het moeilijk om cruciaal bewijsmateriaal te verzamelen. Seagull Surveillance is specifiek ontworpen om een optimale inzet van voortdurend cameratoezicht in havens en langs kustgebieden, bij bruggen, sluizen en andere waterwegen te waarborgen. Het systeem ondersteunt operators, veiligheidsdiensten en havenautoriteiten door automatische identificatie van scheepstypes, inclusief hun snelheid, in- en uitvaar tijden en vaarrichting.

Het automatische logboek documenteert alle bewegingen inclusief beelden van de detecties om opsporing te faciliteren. Bovendien genereert het systeem instelbare alarmmeldingen wanneer zich specifieke waarnemingen voordoen, zodat de aandacht zich snel op een specifieke plek richt en er adequaat kan worden gereageerd.

Privacywetten

De haven van Rotterdam heeft voor Seagull Surveillance gekozen vanwege het gebruik van stabiele AI-technologie. Bovendien is de software naadloos te koppelen aan bestaande camera’s en kan het worden geïntegreerd met bestaande videobewakingssystemen. Daarnaast voldoet het product aan de relevante privacywetten en richtlijnen.

In de komende maanden zal het Havenbedrijf Rotterdam Seagull Surveillance als pilot op een beperkt aantal camera’s implementeren.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →