Man die hielp bij ontsnapping uit gevangenis Alphen aan den Rijn zelf cel in

Een 43-jarige man die in oktober vorig jaar een gedetineerde hielp te ontsnappen uit de gevangenis in Alphen aan den Rijn gaat zelf de cel in. Het gerechtshof Den Haag veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 313 dagen voorwaardelijk.

De man klom over het buitenste hek van de gevangenis en trok de aan elkaar geknoopte lakens die de gedetineerde naar buiten had geworpen over het hek. Hij stond met een vluchtauto klaar. Naast de celstraf heeft het hof de man ook een taakstraf opgelegd van 240 uur. De vluchtauto is verbeurd verklaard.

Het hof oordeelt dat de rechtbank op de juiste gronden heeft geoordeeld, maar komt in hoger beroep tot andere straffen. De rechtbank legde 12 maanden cel op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Persoonlijke omstandigheden

Het hof rekent de verdachte aan dat hij met zijn handelen het uitvoeren van een rechterlijk vonnis heeft gefrustreerd, maar houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden. De man had toen hij de feiten beging een terugval in middelengebruik. Inmiddels werkt hij aan zijn herstel en zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf dit doorkruisen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →