Vijftal vast na fraude via phishing, schade bijna kwart miljoen

Vijf personen zijn dinsdag aangehouden voor het oplichten van adverteerders op Marktplaats. De schade zou 230.000 euro bedragen.

In oktober startte het onderzoek naar de vijf mannen. Het gaat om twee 18-jarige mannen en een 19-jarige man uit Utrecht en twee verdachten van 17 en 20 jaar uit Weesp. De slachtoffers werden benaderd via Marktplaats en ontvingen een link naar een ‘pakketdienst’. Deze leidde naar een (vervalste) website, waar de slachtoffers werden verleid om privégegevens achter te laten.

De verdachten kregen zo controle over de bankrekening van slachtoffers. Daarna kwamen zij bij de slachtoffers aan de deur als pakketbezorger, om een scan van het paspoort of rijbewijs te maken. Zo konden zij via mobiel bankieren betalen vanaf de rekeningen.

De politie doorzocht dinsdag de woningen van de vijf verdachten. Daarbij werden onder andere telefoons, tablets, laptops, twee auto’s, contant geld en spelcomputers in beslag genomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →