Onderzoek: MKB-ers geloven nog vaak niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminelen

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Toch onderschatten MKB-ers het risico en de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, aldus de nieuwste MKB Cybersecurity Monitor van KPN.

In vergelijking met een jaar geleden krijgen bedrijven veel vaker (+34 procent) te maken met cybercriminaliteit in de vorm van malafide websites, phishing en websites die geïnfecteerd zijn met destructieve of schadelijke software. Met name het aantal pogingen tot phishing is op weekbasis bijna vertienvoudigd in vergelijking met een jaar eerder.

Slechts een dag online

Opvallend is de toename van de Newly Registered Domains, websites met kwaadaardige bedoelingen zoals nep-webwinkels die slechts een dag online blijven. Elke week houdt KPN meer dan zeven miljoen pogingen van cybercriminaliteit gericht op MKB-bedrijven tegen. Dit kan alleen bij bedrijven die gebruikmaken van de Extra Veilig Internet (EVI) functie.

De resultaten van de nieuwste MKB Cybersecurity Monitor van KPN, uitgevoerd door Motivaction, maken duidelijk waarom slechts een beperkte groep kiest voor aanvullende maatregelen. Van de aan het onderzoek deelnemende MKB-bedrijven gelooft 62 procent dat ze niet interessant genoeg zijn voor cybercriminelen.

Driekwart van de onderzochte MKB-bedrijven heeft al eens te maken gehad met een cyberdreiging of -aanval. Opmerkelijk is dat 43 procent van de respondenten toegeeft niet of matig voorbereid te zijn op een cyberdreiging of -aanval waardoor hun netwerken, data en systemen meer dan 24 uur niet bereikbaar zouden zijn.

Investering

Van de MKB’ers die niet goed voorbereid is, geeft een op vijf aan dat zij geen tijd (22 procent) of middelen beschikbaar (22 procent) hebben om zich goed voor te bereiden. Ze maken daarbij een afweging van de investeringen ten opzichte van de risico’s. Bijna evenveel ondernemers (19 procent) bereiden zich onvoldoende voor, omdat ze het idee hebben dat een aanval nu eenmaal niet voorkomen kan worden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →