Nieuwe app moet bereik NL-Alert verder vergroten

De nieuwe NL-Alert app die binnenkort in gebruik wordt genomen moet het bereik van NL-Alerts vergroten. De ontvangst wordt beter op plaatsen zoals grensregio’s waar het ‘cell broadcast’ signaal van NL-Alert niet wordt ontvangen. Ook biedt de app functies om doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden te helpen berichten te lezen, horen en begrijpen.

Dat schrijft demissionair minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Volgens de minister heeft NL-Alert een groot bereik. Van de Nederlanders van 12 jaar en ouder met en zonder mobiele telefoon maakt 92 procent er gebruik van.

De app krijgt een vertaalmodule met Engelse vertalingen en tevens wordt het mogelijk een andere locatie in te stellen, zodat de gebruiker mensen zoals familieleden kan waarschuwen die in een ander gebied wonen.

Broker

In oktober is een nieuw NL-Alert broker systeem in gebruik genomen. NL-Alerts worden uitgezonden door de meldkamers, het Nationaal Crisiscentrum (NCC) of de Landelijke Meldkamer Samenwerking. Dit wordt verstuurd door tussenkomst van de NL-Alert broker. Deze is een digitale toegangspoort waarin veiligheidsregio’s, meldkamers en/of de NCC het NL-Alert aanmaken en distribueren naar de mobiele telefoons en andere distributiekanalen.

Het NL-Alert broker systeem was na twaalf jaar flink verouderd. De nieuwe broker biedt ondersteuning aan de meldkamers bij het opstellen van een NL-Alert door crisiscommunicatieadviseurs buiten de meldkamer. De applicatie is gemoderniseerd en beschikt nu over beter kaartmateriaal.

Video

De komende tijd wordt NL-Alert verder ontwikkeld met ‘geofencing’, waarmee de geografische nauwkeurigheid verder moet worden verbeterd. Daarnaast biedt de NL-Alert app ook de mogelijkheid om met afbeeldingen en video boodschappen over te brengen. Deze mogelijkheid wordt de komende tijd uitgewerkt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →