Aantal geweldsdoden daalt in 2023

Vorig jaar zijn 128 mensen door geweld om het leven gekomen. In 2022 waren er dat nog 142. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het aantal moorden is de afgelopen twee decennia aanzienlijk gedaald. Zo kwamen er in 2003 nog 247 mensen om het leven door geweld.

Rotterdam voert in 2023 de lijst aan met elf dodelijke slachtoffers door geweld. Daarna volgen Amsterdam (tien) en Den Haag (negen). De meeste moorden (37) werden in Zuid-Holland gepleegd. Noord-Holland noteerde 28 moordzaken, Gelderland 19 en Noord-Brabant 17. Zowel Friesland, Groningen als Flevoland kregen met één dodelijk geweldsincident te maken.

Het cijfer van 128 geweldsdoden kan volgens de politie nog naar beneden worden bijgesteld, omdat een aantal zaken nog in onderzoek is.

Partnergeweld

De meeste doden vielen in maart en december, met elk zeventien slachtoffers. Door femicide (partnergeweld) kwamen 26 vrouwen om het leven. Dodelijke incidenten vonden vooral plaats in de relationele sfeer.

In vijf geweldsdelicten zijn tieners verdachten. De jongste verdachte is 13 jaar oud en wordt samen met een 15-jarige jongen vervolgd voor het doden van een 42-jarige man op 27 augustus in Amsterdam.

Nog vier zaken onopgelost

In het overgrote deel van de zaken zijn verdachten gearresteerd of in beeld. Er zijn nog vier zaken onopgelost. Het gaat om de liquidatie van Rishi Rampadarath in Houten op 20 april, de dood van de Poolse Rafal in Bunschoten-Spakenburg op 31 oktober, de zaak van Pedro Raymundo Barros die werd doodgeschoten op 11 december in Arnhem en de nog onbekende dode man die op 16 december langs het Heusdensch Kanaal in Nederhemert werd gevonden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →