Cyber Security Raad: nieuw kabinet moet meer investeren in digitale veiligheid

Het nieuwe kabinet moet meer doen om Nederland digitaal veiliger te maken. De Cyber Security Raad waarschuwt dat de huidige inspanningen en investeringen voor cybersecurity niet genoeg zijn om de groeiende digitale dreigingen het hoofd te bieden.

Dat schrijft de Cyber Security Raad in een brief aan de informateur. Het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) laat zien dat cyberrisico´s steeds meer toenemen. De opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) levert, naast mogelijkheden voor geautomatiseerde beveiliging, ook grote nieuwe risico’s op. Digitale aanvallen worden op nog grotere schaal mogelijk en phishing-aanvallen worden steeds realistischer en daardoor kansrijker.

De raad pleit voor stevige centrale regie vanuit de overheid, gezamenlijk optrekken met bedrijfsleven en wetenschap en meer vaart in de uitvoering van de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS). Volgens de raad zijn jaarlijkse investeringen vanuit het nieuwe kabinet nodig van 200 miljoen euro in 2024, oplopend tot 550 miljoen in 2028 en daarna.

Cloud

De raad roept het nieuwe kabinet op om kritisch te kijken naar risico’s in de digitale infrastructuur, zoals bij het gebruik van cloudtechnologie. Daarvoor moet Nederland eigen technische capaciteit opbouwen en de kennispositie op het gebied van cybersecurity versterken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →