AP verleent vijfhonderdste vergunning voor collectief winkelverbod

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de vijfhonderdste vergunning voor een collectief winkelverbod verleend. Winkeliers met zo’n vergunning kunnen elkaar in een afgebakend gebied waarschuwen voor winkeldieven en mensen die overlast geven.

AP-vicevoorzitter Monique Verdier overhandigde de vergunning maandag aan deelnemende winkeliers van winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Winkeliers die een vergunning voor een collectief winkelverbod hebben, mogen met elkaar namen en foto’s delen van mensen die meerdere keren hebben gestolen uit winkels in een bepaald winkelgebied. Of die vaker voor overlast hebben gezorgd.

De winkeliers in een winkelgebied mogen zo’n ‘zwarte lijst’ alleen onder strenge voorwaarden met elkaar delen. Zo moet er altijd iemand betrokken zijn van de politie, de gemeente of het Openbaar Ministerie.

Modelprotocol

Bij vergunningaanvragen is het verplicht om een protocol en een risico-analyse (DPIA) op te sturen. In een protocol staat onder andere hoe de ondernemer de gegevens verwerkt en onder welke voorwaarden een ‘raddraaier’ op de zwarte lijst terecht kan komen. Het CCV heeft hiertoe een modelprotocol opgesteld, dat is goedgekeurd door de AP.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →