Aantal stalbranden blijft hoog, wel minder dieren omgekomen

Bij stalbranden zijn vorig jaar minder dieren omgekomen dan in 2022. In totaal waren er 43 stalbranden in 2023, waarbij ruim 37.000 dieren omkwamen. In 2022 werden 42 stalbranden gemeld waarbij ruim 130.000 dieren omkwamen.

Uit de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat bij iets minder dan de helft van de branden in 2023 dieren omkwamen. Dat het aantal substantieel lager ligt dan in 2022, komt vooral doordat er minder branden waren bij pluimveebedrijven.

Een stalbrand in de pluimveesector kan het aantal omgekomen dieren flink laten stijgen. Zo was er begin dit jaar een grote brand bij een pluimveeboerderij in Gelderland, waarbij vijftigduizend dieren omkwamen. Daarmee zijn er in 2024 nu al meer dieren omgekomen door een stalbrand dan over heel 2023.

Oorzaak niet te achterhalen

Bij veertien branden in 2023 was de precieze oorzaak van de stalbrand niet meer te achterhalen. In elf gevallen bleek falende elektra de oorzaak. Werkzaamheden (8), werktuigen (4), vermoedelijke brandstichting (3), broei (2) en verwarming (1) waren de overige bekende oorzaken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →