Meerdere passagiers die orde verstoren en bestuurders drones veroordeeld

Tijdens een themazitting luchtvaart zijn woensdag straffen geëist tegen verdachten die zich aan boord van vliegtuigen hebben misdragen of met een drone vlogen op een plek waar dit niet mag. De verdachten moesten allemaal voor de rechter in Haarlem verschijnen.

Een 37-jarige man met een adres in Spanje werd door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden onvoorwaardelijk. De man gebruikte begin november vorig jaar aan boord van een vliegtuig van Buenos Aires naar Amsterdam geweld tegen drie medepassagiers.

Hij werd boos toen de stoel van een passagier voor hem naar achteren ging en begon te schelden en slaan. De bemanning had zo’n anderhalf uur de handen vol aan de situatie en er werd overwogen een tussenlanding te maken.

Drone boven gevangenis

Een 21-jarige man uit Alkmaar zou op 6 maart zonder vergunning hebben gevlogen met een drone boven de gevangenis in Heerhugowaard. Dat gebeurde terwijl het buiten donker was. De politie kreeg rond 01.00 uur ’s nachts de melding over een drone boven de gevangenis. Ter plaatse zagen agenten een man staan bij een auto. Achter hem zagen zij een drone die aan het dalen was. Even later kwam er een andere man aangelopen, de 21-jarige verdachte.

Beiden ontkenden iets te weten van een drone, maar na een zoekactie vond de politie in de bosjes een drone met afstandsbediening. Later bleek dat er aan de drone een mobiele telefoon was bevestigd, die blijkbaar bedoeld was voor een gevangene. De officier van justitie eiste 80 uur werkstraf. De kantonrechter veroordeelde de verdachte conform eis.

Coronademonstratie

Een 55-jarige man uit Steenwijk vloog met een drone tijdens een coronademonstratie boven het Westerpark in Amsterdam. Het is verboden om boven een groep mensen te vliegen met een drone. De kantonrechter veroordeelde hem tot een geldboete van tweehonderd euro, waarvan honderd euro voorwaardelijk.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →