Bouw zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad stap dichterbij

De gemeente Lelystad, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben een overeenkomst getekend die de bouw van de Extra Beveiligde Zittingslocatie (EBZ) op het terrein van PI Lelystad dichterbij brengt. Deze zwaarbeveiligde rechtbank moet de zogenaamde Bunker in Amsterdam gaan vervangen.

De EBZ is een zittingslocatie van de Rechtspraak waar verdachten berecht kunnen worden waarbij sprake is van een hoog veiligheids- of vluchtrisico. Om vervoersbewegingen van en naar de EBZ te beperken komt er een logeervoorziening voor verdachten die worden berecht in de EBZ. Tijdens zittingsdagen vinden beveiligd vervoer plaats van en naar de EBZ met verdachten, rechters en officieren van justitie.

Met de overeenkomst laat het ministerie zien dat het de intentie heeft dat de EBZ er komt, zodat de ruimtelijke procedure voor de EBZ in PI Lelystad kan worden gestart. Ook komt er een participatietraject met inwoners.

Verouderd

Er zijn momenteel al twee Extra Beveiligde Zittingslocaties in Nederland: op JC Schiphol en de Bunker in Amsterdam-Osdorp. De capaciteit van deze locaties is onvoldoende en bovendien is de Bunker verouderd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →