Raad voor de rechtspraak bezorgd over noodmaatregelen gevangeniswezen

De Raad voor de rechtspraak is bezorgd over de noodmaatregelen waarmee het kabinet de capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen wil aanpakken. Door de plannen zou het risico ontstaan dat de straf zoals die door de rechter is opgelegd, niet ten uitvoer wordt gebracht.

Met de maatregelen wil demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) de capaciteitsproblemen oplossen die bij de Dienst Justitiële Instellingen (DJI) zijn ontstaan door een tekort aan medewerkers. Zo wil het kabinet het mogelijk maken dat meer gedetineerden een deel van hun straf op een Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) ondergaan en moet elektronisch toezicht aan het einde van de detentieperiode in specifieke gevallen mogelijk worden.

De Raad voor de rechtspraak begrijpt dat het kabinet zich voor uitdagingen gesteld ziet, maar benadrukt dat er niet mag worden getornd aan het principiële rechtsstatelijke standpunt dat de straf die de rechter oplegt, ook op die manier wordt uitgevoerd.

Gezag

Wordt van dit standpunt afgeweken, dan kan dit betekenen dat de opgelegde straf wordt gedenatureerd. Dat wil zeggen dat de straf in de praktijk anders uitpakt dan de rechter in zijn vonnis heeft bepaald en bedoeld. Dit ondergraaft volgens de Raad het gezag van de rechter, en tast daarmee ook het vertrouwen in de overheid aan.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →