Voorwaardelijke taakstraf voor computervredebreuk bij werkgever

Een 44-jarige man is veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. De man heeft meerdere keren ingelogd op systemen van zijn werkgever, terwijl hij daartoe niet bevoegd (meer) was.

De verdachte was werkzaam bij een bedrijf als juridisch en financieel adviseur en had veel verantwoordelijkheden op ICT-gebied. Vlak nadat hij ziek thuis kwam te zitten, hoorde hij van een collega dat zijn dienstverband beëindigd zou worden. Hij ging onder andere op zoek naar informatie die hij kon gebruiken voor zijn ontslagzaak. De verdachte maakte zich onder meer schuldig aan computervredebreuk.

Vertrouwelijke correspondentie

De man is zo ver gegaan dat hij vertrouwelijke correspondentie tussen zijn werkgever en diens advocaat, leveranciers en werknemers heeft gelezen. Ook heeft hij vertrouwelijke gesprekken tussen zijn werkgever en werknemers beluisterd en opgenomen en bestanden met informatie over functioneringsgesprekken van werknemers gedownload.

De verdachte was verantwoordelijk voor alle ICT-gerelateerde onderdelen binnen het bedrijf. Hiervoor was het noodzakelijk dat hij toegang had tot de bedrijfsservers en inloggegevens met verhoogde beheerdersrechten.

Door met die gegevens in te loggen in de systemen en vertrouwelijke informatie over te nemen terwijl daar geen toestemming voor was, heeft de verdachte een zeer grove inbreuk gemaakt op de privacy van zijn werkgever en integriteit van de systemen. Ook heeft hij misbruik gemaakt van zijn verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid als ICT’er.

Financiële zorgen

De rechtbank houdt bij de strafmaat rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Door de ontslagprocedure ontstonden er grote financiële zorgen, raakte hij depressief en kreeg hij fysieke klachten.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →