OM eist 10 jaar cel en geldboetes voor leiders drugsorganisatie

Het OM heeft voor de rechtbank Overijssel in Zwolle celstraffen van 10 jaar en 7 maanden en geldboetes van 100.000 euro geëist tegen twee mannen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel voor leidinggeven aan een internationale drugsorganisatie.

De mannen, allebei 45 jaar, werkten nauw samen met een Mexicaanse drugsorganisatie die cocaïne via Spanje naar Nederland smokkelde. Volgens het OM stonden de verdachten aan het hoofd van meerdere cocaïnewasserijen.

Tegen een 63-jarige medeverdachte uit Zeist eiste het OM 8 jaar cel en een geldboete van 25.000 euro. Twee van de drie verdachten zijn aangehouden op 18 mei 2021. De 45-jarige man uit Schiedam is nog altijd voortvluchtig.

Het onderzoek maakte duidelijk dat de mannen die het OM als de leiders van de organisatie ziet, elk hun eigen netwerk aanstuurden. Daarbij stonden ze wel in nauw contact met elkaar. De criminele organisatie werkte samen met een Mexicaans/Colombiaanse organisatie die specifieke kennis heeft over het productieproces in de cocaïnewasserijen en het opbouwen van de laboratoria. De Mexicaanse en Colombiaanse medeverdachten werden speciaal hiervoor naar Nederland ingevlogen.

Schoolplein

Uit ontsleutelde cryptochats en politieobservaties blijkt dat de verdachten veel contact met elkaar hadden over de overdrachten en leveringen van cocaïne en grote sommen contant geld. De twee 45-jarige mannen communiceerden via cryptotelefoons, maar ze spraken ook af op het schoolplein van hun kinderen om daar hun criminele zaken te bespreken.

Volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket hadden de verdachten een stevige vinger in de pap in een omvangrijk cocaïnewasserij in een boerderij in het Zeeuwse Poortvliet. De 63-jarige man uit Zeist leverde onder meer het materiaal en de chemicaliën om de labs op te bouwen. In Poortvliet zijn van januari tot en met maart 2020 grote hoeveelheden cocaïne geproduceerd. Totdat een explosie en felle brand daar eind maart 2020 een einde aan maakten. In het afgebrande lab werden ketels, grondstoffen voor drugs en drugsafval gevonden.

Vrijwel direct na de ontploffing van het laboratorium in Poortvliet, opende de organisatie alweer een nieuwe productielocatie in een schuur in Halsteren, deels verstopt onder camouflagenetten. Uit de chatgesprekken blijkt dat het lab in ieder geval vanaf half april tot 4 mei 2020 volop heeft gedraaid.

Verborgen ruimtes

Het onderzoek bracht ook diverse stashlocaties van de organisatie in beeld, in Rotterdam en Schiedam. In woningen werden verborgen ruimtes gevonden waar het geld en de cocaïne bewaard werden en van waaruit de overdrachten naar de afnemers werden gedaan. Bij een doorzoeking werd bijvoorbeeld 10 kilogram cocaïne en ruim 860.000 euro gevonden, verpakt in bigshoppers. Ook werd een vuurwapen en geldtelmachine aangetroffen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →