OM eist celstraf tegen voormalige parkeerhandhaver wegens lekken kentekengegevens

Het OM eist tegen een voormalige parkeerhandhaver uit Helmond een celstraf van veertien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De 27-jarige vrouw wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk, omdat ze kentekengegevens opzocht in computersystemen en die doorspeelde naar derden.

Het OM is ervan overtuigd dat de verdachte handelde vanuit een crimineel motief. “Met de ambtseed of -belofte verklaar je als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) onder meer dat je je aan de geheimhoudingplicht en andere plichten zal houden. Deze verdachte heeft het in haar gestelde vertrouwen ernstig geschonden”, aldus de officier van justitie.

Als parkeerhandhaver had de verdachte toegang tot de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op die manier kon ze inzien welke eigenaren aan voertuigen gekoppeld zijn. De Rijksrecherche ontdekte dat de verdachte, zonder dat het nodig was voor haar werk, meerdere kentekens (twee in 2018, zeven in 2021) opvroeg en de resultaten tegen alle regels in deelde met anderen. Het ging onder meer om namen en adressen van tenaamgestelden. Daarmee maakte ze zich schuldig aan schending van het ambtsgeheim.

Computervredebreuk

Het OM verwijt de vrouw ook dat ze computervredebreuk heeft gepleegd, omdat ze in 2021 en 2022 doorging met het bevragen van kentekengegevens, terwijl ze geen boa en parkeerhandhaver meer was. Het ging toen om 61 opgevraagde kentekens, waarbij er in negentien gevallen gebruik was gemaakt van het account van een collega.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →