Politie paste vaker geweld toe in 2023

De politie is vorig jaar bij ruim drie miljoen incidenten ter plaatse geweest. Daarbij is in totaal 35.542 keer geweld toegepast. Dat is 5 procent meer dan in 2022.

Dat blijkt uit cijfers die de politie bijhoudt. Geweld is er in verschillende vormen. Ook het boeien van een verdachte of het intrappen van een deur is een aanwending van geweld. Zware vormen zoals het gebruik van het vuurwapen of geweld waarbij een verdachte meer dan licht lichamelijk letsel oploopt, worden apart geregistreerd. Daarvan waren er vorig jaar 2421 registraties, een kleine daling ten opzichte van een jaar eerder.

Bij dat soort incidenten wordt altijd gekeken of een politiemedewerker professioneel gehandeld heeft of niet. Bij 343 gevallen (16 procent) bleek dat niet het geval te zijn geweest.

Gerichte schoten

Politiemedewerkers gebruikten vorig jaar 1888 keer hun vuurwapen. In de meeste gevallen (1226) ging het daarbij alleen om richten om te dreigen. Agenten hebben 162 gerichte schoten afgevuurd. In 129 situaties was sprake van het doden van een ernstig gewond dier.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →