Beveiligers VU Amsterdam staken dinsdag hele dag

De beveiligers op Schiphol hebben een nieuwe cao, maar alle andere beveiligers in Nederland (bijna 30.000) staan nog met lege handen. “Zij zien wat er op Schiphol is gebeurd en willen nu uiteraard óók zo snel mogelijk een nieuwe cao”, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen. “Met een 24-uursstaking volgende week dinsdag geven de beveiligers op de VU Amsterdam een krachtig signaal af. Net als de beveiligers op Schiphol willen ze betere roosters en accepteren ze geen nullijn in 2018.”

De vijftig beveiligers op de VU vallen – anders dan de beveiligers op Schiphol – onder de landelijke cao particuliere beveiliging. Die landelijke cao geldt voor bijna 30.000 beveiligers, van wie de meesten in dienst zijn van Trigion, G4S of Securitas. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn eerder dit jaar mislukt, onder meer omdat de werkgevers dit jaar geen loonsverhoging willen geven en niet willen praten over betere roosters, aldus de vakbonden CNV en FNV. “Maar we hebben nu een nieuwe situatie”, vindt Maas. “Want het cao-akkoord voor de beveiligers op Schiphol heeft natuurlijk ook uitstraling naar de landelijke cao. We hebben G4S en Securitas, die aan beide cao-tafels zitten, duidelijk gemaakt dat we de lijn nu ook landelijk moeten doortrekken. We hopen op een snelle uitnodiging. Maar tot het zover is, gaan de acties van beveiligers door.”

Niet voor het eerst
De beveiligers van de VU zijn al langere tijd in actie. “Afgelopen maanden hebben ze voortdurend stiptheidsacties en werkonderbrekingen gehouden”, zegt Maas. “Dat hebben bezoekers en medewerkers vast wel gemerkt. Maar dinsdag is er echt geen ontkomen aan. Dan gaan de beveiligers 24 uur in staking en treden ze alleen op bij calamiteiten. We vragen begrip van de medewerkers en bezoekers van de VU en roepen hen op om solidair met te zijn met de beveiligers en hen te steunen. Ze zijn niet gewend om actie te voeren en doen dit echt niet voor hun lol. Maar het is ongehoord dat de werkgevers hen dit jaar op de nullijn willen houden, terwijl de economie in Nederland op volle toeren draait. Dit is echt schandalig, we hopen ook op support van de omgeving.”

Dinsdag nog meer acties
De vakbonden, CNV Vakmensen en FNV Beveiliging, hebben ook beveiligers op andere locaties opgeroepen om dinsdag de hele dag het werk neer te leggen. Dit gebeurt onder meer bij MSD in Oss, Provinciehuis Noord-Holland in Haarlem, G4S Cash in Hoogeveen, ECT Euromax/Delta in Rotterdam en bij verschillende asielzoekerscentra (Balk, Sneek, Ter Apel en Sint Annaparochie).

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →