Beveiligers staken 24 uur vanwege uitblijven cao

Op tientallen locaties in het hele land zijn beveiligers dinsdag gedurende 24 uur in staking. Er wordt onder andere gestaakt in asielzoekerscentra, bij Shell Moerdijk, de Vrije Universiteit Amsterdam en Rotterdam The Hague Airport.

“Net als de beveiligers op Schiphol willen ook de dertigduizend andere beveiligers in Nederland graag een nieuwe cao”, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen. “Een nullijn in 2018 accepteren ze niet. En ze willen ook graag betere roosters.”

De acties zullen de nodige hinder opleveren voor medewerkers en bezoekers. “Ze kunnen niet rekenen op de gebruikelijke service van de beveiligers. Die laten voor een dag de boel de boel, en treden alleen op bij calamiteiten”, zegt Maas. Hij hoopt op begrip voor de acties. “We doen een beroep op medewerkers en bezoekers om de beveiligers moreel te steunen. Zij doen belangrijk werk en verdienen daar ook een goede beloning voor. En een nullijn in 2018 noem ik niet goed. Vind je het een wonder dat de beveiligers daar boos over zijn?”

Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging: “De actiebereidheid is hoog. We worden overspoeld met aanmeldingen van individuele leden uit alle provincies die morgen gaan staken.”

Er wordt onder meer gestaakt bij Mobile Surveillance in Amsterdam, waar op de Zekeringstraat zo’n zestig stakende beveiligers bijeen komen. Verder wordt gestaakt bij G4S in Hoogeveen en bij de asielzoekerscentra in Ter Apel, Sint Annaparochie, Sneek en Balk. Ook leggen beveiligers het werk neer bij G4S Cash in Hoogeveen, GSS Cash in Capelle aan den IJssel, Mobile Surveillance Trigion in Heerhugowaard en Amsterdam, bij MS Trigion in Utrecht en bij MSD in Oss, de Vrije Universiteit Amsterdam en bij Shell Moerdijk.

“Naast al deze locaties zijn er nog tientallen andere plaatsen waar één of meer beveiligers het werk neerleggen. Dat is uniek en wij zijn aangenaam verrast door het aantal beveiligers dat zich heeft gemeld en zich nog steeds meldt. Het gros van de beveiligers staakt voor het eerst in hun leven en als vakbond zijn we trots dat de beveiligers deze stap willen zetten”, zegt Gafki.

Stukgelopen cao-onderhandelingen
De reden van de stakingen zijn de stukgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor de bijna dertigduizend beveiligers in Nederland. Vorige week bereikten de vakbonden wel een akkoord met Schiphol en de beveiligingsbedrijven op Schiphol, nadat beveiligers hadden gedreigd met een 24-uursstaking op de luchthaven. Hierdoor krijgen de drieduizend beveiligers op Schiphol in 2018 eenmalig 700 euro bruto en 2,5 procent loonsverhoging in 2019 en nog eens 2,5 procent in 2020. Ook zijn goede afspraken gemaakt om de werkdruk te verlagen, onder meer door het verkorten van de gemiddelde werkweek van 38 naar 36 uur.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →