SST 2019 in teken van veranderingen voor installateurs

‘Security-as-a-service’, de cloud, het Internet of Things en kunstmatige intelligentie: de techniek ontwikkelt zich razendsnel en dat heeft ook gevolgen voor beveiligingssystemen. Nieuwe mogelijkheden dienen zich aan, maar ook cyberrisico’s en andere verdienmodellen. Hoe moeten beveiligingsinstallateurs hiermee omgaan? Dat was de rode draad tijdens Smart Security Technology (SST) 2019, het evenement van distributeur SmartSD dat in juni plaatsvond in het Belgische Heusden-Zolder.

De beveiligingsbranche wordt weleens als ‘behoudend’ bestempeld. Of dat terecht is mag worden bediscussieerd, maar vast staat wel dat vaak wordt gekozen voor ‘bewezen’ oplossingen. Niet vreemd als er mensenlevens op het spel staan, of als het gaat om het beschermen van kritieke bedrijfsprocessen of kostbare goederen. Dan zijn betrouwbaarheid en degelijkheid belangrijker dan gebruiksgemak of een esthetisch design. Dat betekent natuurlijk niet dat de bekende weg altijd de juiste is en dat bij verandering de hakken in het zand moeten worden gezet. De wereld verandert nu eenmaal en vrijwel niemand zal zwart-wit camerabeelden of timelapse recorders met videobanden missen.

Maar wat betekent het als beproefde technologie langzaam maar zeker wordt afgeschreven? Hoe kan het beste worden ingespeeld op nieuwe risico’s en verdienmodellen? Vragen die beveiligingsinstallateurs bezighouden in een tijdperk waarin ‘security-as-a-service’, clouddiensten en het Internet of Things steeds meer als vanzelfsprekend worden beschouwd. ‘Time for change’ was dan ook het centrale thema van Smart Security Technology (SST) 2019 dat door distributeur SmartSD werd georganiseerd. In de voormalige elektriciteitscentrale Watt 17 in het Belgische Heusden-Zolder waren niet alleen de nieuwste producten en diensten te zien van de bekendste fabrikanten uit de branche, maar werd ook uitvoerig ingegaan op de gevolgen van nieuwe technologie voor de bedrijfsvoering.

Weerstand
Veranderingen in de maatschappij roepen vaak weerstand op. “Dat is een typische menselijke eigenschap. Waarom zou alles nu ineens anders moeten, terwijl het toch altijd goed heeft gewerkt?”, stelde keynote spreker Jerko Bozikovic. “Mensen zoeken naar zekerheid, veiligheid en standvastigheid, maar verandering is de enige constante.” De futurist maakte aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk dat gebruiken en opvattingen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn. “Nog niet zo heel lang geleden liep je in een trein eerst door de rokerscoupé en kwam in het vliegtuig de stewardess langs met een aansteker voor je sigaret. Tegenwoordig is roken vrijwel nergens meer toegestaan. Momenteel zien we de opkomst van de deeleconomie. Mensen hoeven niet meer per se goederen te bezitten. Steeds vaker worden deze gedeeld of in bruikleen gegeven waarbij wordt betaald voor het dagelijkse gebruik. Dat gaat ook voor beveiligingssystemen gelden.” Verandering betekent niet dat het roer radicaal om moet. Bozikovic: “Het demotiveert medewerkers als zij er achter komen nog niet met bepaalde technologie te kunnen werken. Geef hen de kans zich de nieuwe technologie eigen te maken en voer veranderingen pas door als de medewerkers er klaar voor zijn.”

Cloud
Eén van de meest ingrijpende veranderingen in de beveiligingsbranche is de sterke opmars van de cloud met flexibele abonnementsvormen voor eindgebruikers en nieuwe dienstverlening zoals het grotendeels uitvoeren van onderhoud op afstand voor installateurs. Op het podium interviewde presentatrice Cynthia Reekmans cloud-expert Peter Witsenburg, CEO van Vanderbilt David Sullivan en Paul Lamers, lid van het Investment Committee van Smile Invest over hun visie op cloudsecurity. Witsenburg waarschuwde allereerst dat ‘de’ cloud niet bestaat. “Er zijn private, publieke en hybride vormen van de cloud. Er bestaan in de branche nog veel misverstanden over de cloud. Onbekend maakt onbemind en de cloud is niet tastbaar. Dat leidt tot weerstand. Vaak wordt getwijfeld aan de veiligheid en wordt kostenbesparing opgevoerd als argument om met de cloud te gaan werken. Terwijl dat laatste niet de voornaamste reden zou moeten zijn. Kijk liever naar bijvoorbeeld efficiency: de cloud biedt snelheid om updates en patches uit te rollen. Daar verliezen IT-afdelingen nu veel tijd mee.” En wat de veiligheid betreft? Witsenburg: “De cloud is veiliger dan het plaatsen en onderhouden van een eigen server op kantoor.”

David Sullivan van Vanderbilt sloot zich daar bij aan. Hij stelde dat de beveiligingsbranche sinds 1970 in cycli van vijftien jaar een grote verandering doormaakt. “Denk aan de transitie van analoog naar IP en nu dus naar de cloud. Het servicemodel van de cloud biedt installateurs nieuwe verdienmodellen.” Dat laatste kon Paul Lamers alleen maar bevestigen. “De cloud levert installateurs een vaste en stabiele inkomstenbron op. De investeringen zijn laag, terwijl de opbrengsten goed voorspelbaar zijn. In plaats van eenmalig producten te verkopen, kan nu doorlopend dienstverlening worden geboden die grotendeels plaatsvindt op abonnementsbasis en waarbij de werkzaamheden op afstand kunnen worden uitgevoerd.”

Beursvloer
Ruim 45 exposanten toonden tijdens SST 2019 hun nieuwste producten en diensten op de beursvloer, waaronder AddSecure, AgentVI, ASSA ABLOY, Bosch Security, Comnet, Dahua Technology, Enersys, Etherwan, FLIR, Fujifilm, Genetec, GJD, Hanwha Techwin, HID Global, Hikvision, IIyama, Inim Electronics, Intercoax, KNX, Milestone Systems, Mobotix, Nedap, Netgear, NewStar, Optex, NVT, Panasonic, Paxton, Politec, Promise, Pulsar, Raytec, RGL, RISCO, Seagate, Sewosy, Sony, STI, Strops, Tele2, Vanderbilt, Venitem, Veracity, Vivotek, Western Digital, Yuasa en 2N. Op het buitenterrein werden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cameratoezicht en terreinbeveiliging live gedemonstreerd. Zo kon de van de ‘Convergence Roadshow’ bekende demotruck van Hikvision in samenwerking met Western Digital worden bezocht en waren er stands van Hanwha Techwin, Bosch Security, Dahua Technology en de Italiaanse fabrikant van buitendetectiesystemen Politec.

AddSecure vroeg aandacht voor Black Sunday. Daarmee doelt het bedrijf op zondag 1 september, de door KPN aangekondigde deadline voor het aanbieden van enkelvoudige en meervoudige ISDN1/2 en meervoudige PSTN verbindingen. Volgens AddSecure is bij lange na niet iedereen hierop voorbereid. Nog altijd zijn volgens het bedrijf zo’n vijftigduizend alarminstallaties afhankelijk van de verouderde technologie. Om te voorkomen dat klanten straks niet langer beveiligd zijn via een particuliere alarmcentrale, kunnen installateurs oude systemen van een IP-converter voorzien. AddSecure biedt hiervoor onder meer de IRIS-4 Alarm over IP-converter.

Nieuw bij Bosch Security waren de Flexidome IP starlight 8000i en de nieuwe NVR-reeks ‘All-in-One’ Divar IP 5000-7000. De Divar ‘All-in-One 5000’ is verkrijgbaar sinds juni, terwijl de 7000-reeks later dit jaar volgt. Genetec toonde de nieuwe versie 5.8 van het Security Center platform, dat op maat te maken dashboards biedt, automatische controle op het functioneren van het camerasysteem en een app waarmee het systeem is te beheren.

Nummerplaatherkenning
Met de out-of-the-box oplossingen van Hanwha Techwin voor nummerplaatherkenning kan het lezen van nummerplaten vanuit de camera onmiddellijk en eenvoudig worden geïntegreerd binnen Wave, de video management software van Hanwha. De XNO-6120R/FNP X-reeks bulletcamera’s beschikken over een ingebouwde applicatie voor het lezen van Europese kentekenplaten. De camera’s kunnen zelfstandig gelezen data vergelijken met een zwarte of witte lijst en beslissen of een voertuig toegang krijgt tot bijvoorbeeld een parkeergarage.

Nieuw bij Milestone Systems is XProtect Corporate 2019 R2 dat voldoet aan de EuroPriSe (European Privacy Seal) GDPR-ready certificatie. Dankzij certificatie van het onafhankelijke EuroPriSe instituut kunnen eindgebruikers er op vertrouwen dat zij beschikken over een stevige basis voor een videobewakingssysteem die voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Om eindgebruikers en installateurs te helpen, biedt Milestone Systems onder andere de uitgebreide ‘GDPR Privacy Guide’ met gebruiksklare templates en trainingen voor eindgebruikers.

RISCO toonde de ‘plug&play’ VUpoint NVR die volledig is geïntegreerd in de RISCO-cloud en fungeert als aanvulling op de VUpoint live-verificatieoplossing. De hoogwaardige video-oplossing biedt videoverificatie, live weergave en opname en is volledig geïntegreerd in de cloudbased beveiligingsoplossingen van RISCO. Met die laatste kunnen beheerders altijd en overal opnames en live beelden bekijken in HD-kwaliteit via de iRISCO smartphone app.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →