Aantal valse eurobiljetten gedaald in Nederland

In de eerste maanden van 2019 zijn in Nederland in totaal 19.800 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Dat is 5 procent minder dan in de eerste helft van 2018, meldt DNB.

Wereldwijd daalde het aantal valse eurobiljetten in het eerste halfjaar van 2019 naar 251.000 valse biljetten, 16,6 procent minder dan in dezelfde periode van 2018. De meest vervalste coupure blijft de 50 euro.

Wereldwijd zijn er meer dan 22 miljard echte eurobiljetten in omloop. De kans op een vals exemplaar is dan ook klein. Om zeker te zijn, kan de echtheid van een eurobiljet worden gecheckt door de kijk-voel-kantel methode, waarbij geen hulpmiddelen nodig zijn. Met deze methode kan volgens DNB het merendeel van de valse biljetten snel worden herkend. De meeste vervalsingen zijn van slechte kwaliteit.

Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten, die door de ECB zijn gecertificeerd. Een goede controle van bankbiljetten zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug kunnen worden opgespoord, waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →