Chemiebedrijven houden zich vaker niet aan veiligheidsregels

Negen op de tien chemiebedrijven in Nederland houden zich niet aan de veiligheidsregels. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarover NRC Handelsblad schrijft. Het gaat bijvoorbeeld over onvoldoende brandbeveiliging of machines die slecht worden onderhouden, waardoor giftige gassen kunnen ontsnappen.

Tussen 2006 en 2017 begingen 494 chemiebedrijven samen 7362 overtredingen. Zeven procent overtreedt stelselmatig de regels, zeggen de onderzoekers in de krant. Ze hebben allerlei bedrijven onderzocht; van multinationals als AkzoNobel en Shell tot kleine bedrijven die de opslag van giftige stoffen regelen.

Chemiebedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo). Ze moeten er alles aan doen om de veiligheid van werknemers en omgeving te waarborgen en worden daarom zeker een keer per jaar gecontroleerd. Bedrijven die het vaakst in de fout gaan zijn verantwoordelijk voor een kwart van de overtredingen, maar slechts een op de tien controles vindt bij die ‘veelplegers’ plaats.

In 2014 leidde een explosie van een reactor bij Shell Moerdijk tot branden en daarbij raakten twee medewerkers gewond. Twee jaar later lekte daar een grote hoeveelheid grondstof van schoonmaakproducten weg en in 2017 ontstond bij een Rotterdamse raffinaderij een brand doordat er iets mis was met een installatie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →