Dure gestolen apparatuur terecht na ‘internetkoop’

Na diefstal van landmeetapparatuur ter waarde van tienduizend euro afgelopen week in Nieuwegein, zag de eigenaar dat de apparatuur de volgende dag al werd aangeboden op internet. Hij maakte daarop een afspraak in Utrecht en schakelde de politie in, die in de buurt was op het moment van de transactie. Daardoor kon de aanbieder, een 29-jarige Utrechter, direct aangehouden worden.

Het komt vaker voor dat slachtoffers van diefstal zelf hun eigendommen op internet opsporen en een afspraak maken met de aanbieder hiervan. Onder het mom van een daadwerkelijke koop, maar eigenlijk om de aanbieder te ontmaskeren. Als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, kan de politie de aanbieder direct bij de transactie aanhouden.

Zo moet het slachtoffer aangifte van de diefstal hebben gedaan. Ook moet er een duidelijke, onderscheidende omschrijving en/of foto’s van de gestolen voorwerpen zijn, om direct te kunnen aantonen dat het daadwerkelijk om deze gestolen spullen gaat. Hiervoor is het handig om bij voorbaat dure spullen te registreren en te fotograferen. De app stopheling.nl is hiervoor een handig hulpmiddel.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →