Grapperhaus: meer dan honderd extra mensen in ‘narcobrigade’

Er worden meer dan honderd extra mensen ingezet in de nieuwe ‘narcobrigade’, een speciale politie-eenheid voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Ook worden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ingeschakeld om de criminelen in het buitenland op te sporen.

Dat kondigt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan in Buitenhof. Hij wil de politie laten samenwerken met de FIOD, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, marechaussee, douane en jeugdwerkers om drugscriminaliteit aan te pakken. De honderd extra mensen komen daarbovenop.

Ook zegt Grapperhaus dat privacywetgeving het opsporen van drugscriminelen moeilijk maakt. Dat moet anders, vindt de minister. “Privacybescherming mag niet een schild worden voor criminelen. Er komt een wetsvoorstel in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens die de brigade meer armslag moet geven.”

Het kabinet wil de drugscriminaliteit al langer hard aanpakken. Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, begin deze week, wordt gesproken over een speciale drugsbestrijdingseenheid. Wiersum was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki. Ridouan Taghi staat volgens het Openbaar Ministerie aan het hoofd van een ‘geoliede moordorganisatie’. De politie onderzoekt of er een verband is tussen Taghi en de moord op Wiersum.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →