Heling centraal tijdens Week van de Veiligheid

De Week van de Veiligheid is maandag van start gegaan. Dit jaar staat heling centraal: het handelen in, maar ook het bezitten en kopen van gestolen goederen.

Het tijdstip van de Week van de Veiligheid is bewust gekozen nu het buiten steeds langer donker is. Cijfers laten zien dat tijdens de zogeheten ‘donkere dagen’ de kans op criminaliteit zoals overvallen, straatroven en inbraken met 60 procent toeneemt. Criminelen proberen vaak gestolen waar om te zetten in klinkende munt. Ze bieden het daarom ergens te koop aan. Wie daarin meegaat, maakt zich schuldig aan heling.

“Zonder heler geen steler”, zegt Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie. “Helers houden de afzetmarkt van gestolen goederen en daarmee de cirkel van criminaliteit in stand. Door helers te bestrijden via de weg van de buit, bestrijd je vele vormen van wat wij noemen ‘high impact crimes’. Denk hierbij aan straatroven, overvallen en woninginbraken, maar ook diefstallen uit winkels en bedrijven.”

Via controles met het Digitaal Opkopersregister (DOR) proberen politie, gemeenten en opkopers van (tweedehands) goederen achter helers te komen. Maar burgers kunnen zelf ook iets doen tegen heling. Hiervoor zijn de Stopheling-site en app ontwikkeld. Daarmee kan aan de hand van unieke gegevens, zoals serienummers, worden gecontroleerd of een product mogelijk als gestolen waar in de politiesystemen staat.

In de app is het tevens mogelijk om waardevolle bezittingen te registeren. Mochten deze onverhoopt worden gestolen, zijn ze eenvoudiger als dusdanig te herkennen en te herleiden naar de rechtmatige eigenaar. De Stopheling-app is te downloaden in de App Store (IOS) en de Google Play Store (Android).

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →