Aantal brandclaims gedaald, wel zorgen om accu’s en batterijen

Het aantal brandclaims op de inboedel- en opstalverzekering is vorig jaar met 11 procent gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage.

In 2018 werd er 80.582 keer een beroep gedaan op de verzekering na brandschade. In 2017 was dat aantal nog 90.607. Wel maken de drie partijen zich zorgen om het stijgend aantal branden dat is ontstaan door accu’s en batterijen.

Verzekeraars ontvingen afgelopen jaar de meeste brandclaims uit provincie Limburg. Daar werden veertien claims ingediend per duizend huishoudens. In Noord-Holland werd het minst een beroep gedaan op de verzekering. Verzekeraars ontvingen uit deze provincie zeven brandclaims per duidend huishoudens. De meeste brandclaims zijn van kleine aard en kunnen verzekeraars samen met hun klant zelf oplossen. Bij grote brandschades, zoals een woningbrand, komen de brandweer en Stichting Salvage in actie.

Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt aan gedupeerden van een grote brand, kwam vorig jaar honderd keer in actie naar aanleiding van een woningbrand ontstaan door een accu of batterij. In 2017 was dat 72 keer het geval. Ook Brandweer Nederland ziet steeds meer branden ontstaan door zogeheten lithium-ionbatterijen. In dit type batterij zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij. Ze zitten in elektrische fietsen, speelgoed, smartphones en tablets.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →