Hoogste risico op woninginbraak in Zeeland, Drenthe en Limburg

De wintertijd is het hoogseizoen voor inbrekers. Als de dagen vanaf september donker en korter worden, stijgt de inbraakkans tot december met gemiddeld 72 procent. Met name in Zeeland, Drenthe en Limburg neemt het inbraakrisico de komende weken harder toe dan het gemiddelde van alle provincies, blijkt uit cijfers van de InbraakBarometer van Interpolis.

Met de InbraakBarometer kunnen Nederlanders het actuele inbraakrisico bekijken in hun eigen wijk. Tijdens de jaarwisseling verdriedubbelt de kans op een woninginbraak ten opzichte van andere dagen in de twee piekmaanden december en januari. Tijdens de kerstdagen wordt er 50 procent meer ingebroken dan op andere dagen in december en januari.

Het bewustzijn van een hoog inbraakrisico en het nemen van simpele maatregelen kan vaak al voldoende zijn om een inbreker af te schrikken. Youri van der Avoird van Interpolis: “Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk. Nu de donkere maanden zijn begonnen, weten inbrekers precies wanneer bewoners niet thuis zijn en natuurlijk opereren zij zelf ook graag in het donker. Dit zorgt voor een toename in het aantal inbraken. Beveiligingsmaatregelen zoals een automatisch lichtsysteem, een alarm of goed hang- en sluitwerk verlagen dan ook de kans op een woninginbraak enorm.”

De InbraakBarometer is sinds afgelopen zomer beschikbaar en Nederlanders hebben inmiddels al veelvuldig gebruik gemaakt van dit specifieke inzicht in het inbraakrisico in hun eigen postcodegebied. De afgelopen maanden werd de InbraakBarometer door ruim 76.000 mensen geraadpleegd. De voorspellingen van de InbraakBarometer zijn gebaseerd op een uniek, zelflerend algoritme dat gebruik maakt van verschillende openbare databronnen. Zo houdt de InbraakBarometer rekening met informatie als inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en schoolvakanties.

De voorspellingen van de InbraakBarometer blijken nauwkeurig. Van der Avoird: “Wij controleren iedere dag in hoeverre onze voorspelling voor een specifieke dag in een specifiek postcodegebied juist was. Als de InbraakBarometer de laagste waarde aangeeft, blijkt er die dag ook nooit te worden ingebroken. Geeft de barometer de hoogste score aan, dan vindt er in 25 tot 30% van de gevallen ook daadwerkelijk die dag in dat postcodegebied een inbraak plaats. Voor een dergelijk algoritme is dat een bijzonder nauwkeurige voorspelling.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →