‘Hooliganisme tijdens voetbalwedstrijden over hoogtepunt heen’

De politie is, in vergelijking met tien jaar geleden, minder agenten kwijt aan het voorkomen van geweld in en rond voetbalstadions. Dat meldt NRC op basis van politiecijfers. Het aantal supporters dat in aanraking komt met de politie voor een strafbaar feit dat is gerelateerd aan voetbal daalde van 952 in 2010 naar iets minder dan vijfhonderd afgelopen seizoen.

“De jaren waarin het hooliganisme in en rond de voetbalstadions in Nederland haar hoogtepunt beleefde en – de voor supporters belastende – veiligheidsmaatregelen toenamen (zoals fouillering, slechte zichtlijnen door netten of hekken, beperkingen aan het vervoer of aan de kaartverkoop), liggen achter ons”, aldus Frank Paauw, korpschef van de politie in Amsterdam en landelijk portefeuillehouder voetbal in een rapport dat in handen is van de krant.

De politieinzet in de eredivisie en eerste divisie is in tien jaar met ruim 20 procent gedaald. Vorig seizoen was er gemiddeld ruim 350 uur aan mankracht nodig per eredivisiewedstrijd, tien jaar geleden nog ruim 460.

Het Europese succes van onder meer Ajax kost de politie relatief veel tijd. Wedstrijden in de Champions League en de Europa League vragen jaarlijks om verreweg de meeste politie-inzet. Vorig seizoen ging het om gemiddeld 3700 uur per wedstrijd.

Er zijn in de afgelopen jaren ook maatregelen genomen die bij fans minder goed vallen. Bij sommige zogenoemde risico-wedstrijden worden supporters van de bezoekende ploeg geweerd of minder aanhangers toegelaten.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →