Politie en OM vragen hulp van luchtvaartpassagiers bij opsporing criminelen

Het OM en de politie vertonen tot en met eind juli foto’s van voortvluchtige veroordeelden op beeldschermen in de gates op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. Het vermoeden bestaat dat deze voortvluchtigen zich in het buitenland schuilhouden en zo hun opgelegde straf ontlopen.

Reizigers wordt gevraagd in het buitenland uit te kijken naar deze personen en de politie te tippen. Het gaat hier om criminelen die in Nederland zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend tussen de vier jaar voor een gewapende overval tot levenslang voor moord.

Het Fugitive Action Search Team Nederland (FASTNL) van de Landelijk Eenheid en het Landelijk Parket van het OM hebben voor deze campagne acht voortvluchtige veroordeelden geselecteerd die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige delicten en slachtoffers hebben gemaakt. Met het vertonen van afbeeldingen van deze veroordeelden wil de politie door de extra aandacht informatie verzamelen over waar de voortvluchtigen zich bevinden, wie hun contacten zijn en hoopt ze recente beelden te ontvangen. En of zij wellicht reizen (al dan niet onder een valse identiteit) naar andere landen om familie te bezoeken.

Straf ontlopen

Voor de slachtoffers en voor nabestaanden is het moeilijk te verteren dat deze criminelen zich verschuilen in een ander land en hierdoor hun opgelegde straf ontlopen. Zo hoopt bijvoorbeeld de zus van de in 1995 vermoorde Karin Maarleveld dat de dader de opgelegde tien jaar gevangenisstraf alsnog uitzit. En ook de kinderen van de in 2015 vermoorde Victoria Retsjika zou het rust geven als de moordenaar van hun moeder alsnog twaalf jaar de cel in gaat.

Om diverse redenen kan de Nederlandse politie sommige criminelen niet laten arresteren in een ander land. Dit heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat Nederland niet met alle landen een uitleveringsverdrag heeft, dat in de landen waar de veroordeelde verblijft een andere verjaringstermijn geldt of dat sommige landen het recht in eigen hand nemen en daar bijvoorbeeld de doodstraf geldt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →