Sinds jaren weer forse stijging voertuigdiefstal

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 13 procent meer personenauto’s gestolen dan in de eerste zes maanden van 2021. Dat is de eerste stijging sinds twintig jaar. In totaal werden het eerste halfjaar 2900 personenauto’s gestolen.

Dat meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), een samenwerkingsverband tussen de RDW, politie en het Verbond van Verzekeraars.

Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39 procent. Motorfietsen (+ 39 procent), brom- en snorfietsen (+38 procent) en lichte bedrijfswagens (+ 32 procent) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien.

Betere traceerbaarheid

De stijging van het aantal diefstallen van personenauto’s komt voor 28 procent voor rekening van voertuigen van drie tot vijf jaar oud. In de categorie nul tot drie jaar oud, zijn er 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar. Hier lijkt de toegenomen connectiviteit en betere traceerbaarheid een antidiefstal invloed te hebben.

Van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt 40 procent in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is, stimuleert volgens het LIV de vraag naar tweewielers. Dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →