Kamervragen over op bestelling leveren paspoorten aan topcriminelen

In meerdere gemeenten waaronder Den Haag zouden ambtenaren op bestelling paspoorten hebben vervalst en daarmee criminelen aan een valse identiteit hebben geholpen. De VVD en Groep Van Haga hebben om opheldering gevraagd aan minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Van Huffelen (BZK).

Bij de identiteitsfraude zouden pasfoto’s zijn gebruikt van onschuldige burgers die lijken op de betreffende criminelen. Daarmee is het op verschillende locaties criminelen daadwerkelijk gelukt om authentieke Nederlandse paspoorten te verkrijgen onder een andere naam.

“Hoeveel onrechtmatige identiteitsbewijzen zijn er uitgegeven? Zijn de mensen van wie een foto is gebruikt hierover geïnformeerd? Welke stappen zijn gezet om hen te ondersteunen?”, willen Kamerleden Rajkowski en Michon-Derkzen (VVD) weten van de bewindslieden.

Paspoortwalhalla

“Wat gaat u doen tegen het feit dat de afgelopen tien jaar structureel fouten zijn gemaakt in de uitgifte van paspoorten?”, vraagt Wybren van Haga (Groep Van Haga). “Wat gaat u doen tegen het feit dat uit een steekproef onder zeventien gemeenten is gebleken dat in een kwart van de gevallen de paspoortprocedures niet werden gevolgd? Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat een niet functionerende overheid een paspoortwalhalla creëert voor zware criminelen? Wat wordt uw actieplan om dit te bestrijden?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →