Onderzoek NFI naar herkennen verborgen criminele berichten

Verborgen berichten in ogenschijnlijk onschuldige video’s, foto’s, audio of tekst. Zo kan een crimineel bijvoorbeeld laten weten in welke container drugs verstopt zit. De berichten zijn met het blote oog moeilijk te herkennen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) neemt deel aan het Europese project UNCOVER, waarin opsporingsdiensten met universiteiten en bedrijven tools ontwikkelen om verborgen berichten in video’s en afbeeldingen te ontdekken en uit te lezen.

Criminelen en terroristen kunnen volgens het NFI steganografie gebruiken om informatie te verbergen en met elkaar communiceren. Met stego kan het bestaan van een boodschap worden verborgen. Volgens internationale wetenschappers wordt steganografie populairder, nu opsporingsinstanties steeds beter crypto kunnen doorbreken.

In Nederland zijn er enkele voorbeelden van strafzaken waarin verdachten gebruik maakten van steganografie. Het NFI heeft toen de verborgen boodschappen kunnen uitlezen. Stego werd al in 2003 gebruikt in een afpersingszaak. De verdachte wilde via een afbeelding op een website verstopte bankgegevens ontvangen, anders zou de afperser daadwerkelijk tot actie overgaan.

Neurale netwerken

Het NFI investeert nu met Europese partners in geautomatiseerde systemen om stego te herkennen. Het NFI onderzoekt of neurale netwerken effectief zijn voor het detecteren van verborgen berichten. Neurale netwerken zijn qua structuur geïnspireerd op het menselijk brein. De modellen leren op een vergelijkbare manier als mensen, namelijk door heel veel voorbeelden te bekijken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →