Zeven maanden geëist tegen van corruptie verdachte oud-ambtenaar

Tegen een 56-jarige voormalige werkvoorbereider bij de gemeente Amsterdam is zeven maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De man zou zich jarenlang door aannemers hebben laten trakteren en vertrouwelijke informatie hebben gedeeld.

Volgens het OM heeft hij zichzelf en zijn privé-omgeving voor meer dan tachtigduizend euro verrijkt. De 56-jarige oud-ambtenaar heeft volgens het OM onder meer een nieuwe keuken en badkamer laten plaatsen in de woning van zijn partner. Verder zou hij kostbare horloges waaronder een Rolex, een scooter en dure televisies hebben aangenomen. De officieren van justitie vinden dat hij zijn functie daardoor niet meer onafhankelijk kon vervullen.

Ze verdenken hem daarnaast veelvuldig vertrouwelijke informatie te hebben gedeeld met de huisaannemer van de gemeente, waardoor die voordeel haalde uit bijvoorbeeld een aanbestedingsprocedure. Op deze manier heeft de verdachte zichzelf en zijn privé-omgeving voor ruim tachtigduizend euro bevoordeeld, stellen de officieren van justitie.

Anonieme tip

Het onderzoek naar ambtelijke corruptie bij de gemeente Amsterdam is gestart na een TCI-tip in 2015. Ruim een jaar later kwamen anonieme brieven bij de Rijksrecherche binnen met informatie over corrupte ambtenaren. Komende dagen en volgende week staan in totaal drie oud-ambtenaren op zitting op verdenking van ambtelijk corruptie en het schenden van hun geheimhoudingsplicht.

In januari legde de Amsterdamse rechtbank al drie oud-ambtenaren straffen op, variërend van werkstraffen tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier maanden. De rechtbank doet op 10 oktober uitspraak.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →