Plofkraak zinloos volgens politie dankzij hoog niveau beveiliging

Dankzij het hoge niveau van beveiligingsmaatregelen zijn plofkraken op geldautomaten zinloos. De kraken veroorzaken veel schade, maar leveren de daders volgens de politie in de praktijk niets op.

Er is al jaren sprake van een dalende lijn in het aantal plofkraken in Nederland. “In 2019 hadden we in Nederland 72 plofkraken, in 2020 waren er dertig en vorig jaar twaalf. Nu staat de teller op tien. In Duitsland gaat het om veel grotere getallen en lijkt de stijging in plofkraken door te zetten”, aldus Jos van der Stap van de politie.

De recente opleving wijt Van der Stap aan een groep krakers die ondanks alles actief blijft en het hier blijkbaar weer probeert. Hij verwacht echter dat het aantal plofkraken na verloop van tijd afneemt. “Vooral omdat het totaal zinloos is”, zegt Van der Stap. “In Nederland kennen we een hoog niveau van beveiligingsmaatregelen voor pinautomaten. En de speciale systemen zorgen ervoor dat de buit waardeloos gemaakt wordt bij een kraak. Ik verwacht dan ook dat de daders op enig moment hun pogingen staken.”

De Nederlandse politie en banken werken nauw samen bij de bestrijding van plofkraken. Kraken voorkomen heeft de eerste prioriteit. “De explosieven die worden gebruikt zijn zo zwaar dat ze niet alleen veel schade aanrichten, maar ook groot gevaar opleveren voor omwonenden. Daarnaast sporen wij plofkrakers natuurlijk ook op. Wij verzamelen beelden over de plofkraak, doen uitgebreid onderzoek en houden verdachten aan. Verder is er intensieve samenwerking met de Duitse politie, vooral op gebied van opsporing en preventie, omdat veel daders uit Nederland komen.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →