Drie verdachten grootschalige ‘vriend in nood’ fraude aangehouden

Drie mannen van tussen 22 en 25 jaar uit Schiedam en Vlaardingen zijn aangehouden in hun woonplaats op verdenking van het meerdere malen plegen van ‘vriend in nood’ fraude.

Bij deze vorm van fraude wordt, dikwijls via Whatsapp, de indruk gewekt dat een vriend of familielid dringend geld nodig heeft. Slachtoffers boeken geld over in de veronderstelling dat zij hun vriend of familielid helpen. Het geld gaat in werkelijkheid naar een rekening van een handlanger van de feitelijke daders. In het onderzoek zijn tien personen die hun bankrekening ter beschikking stelden als verdachte gehoord.

Bij doorzoekingen in de woningen van de drie hoofdverdachten werd onder andere een vuurwapen aangetroffen en daarnaast veel telefoons, simkaarten en bankpassen op naam gesteld van derden. Alles is in beslag genomen.

Uit het onderzoek bleek dat de verdachten landelijk actief waren. Ze hebben minimaal honderdduizend euro buitgemaakt, wat volgens de politie een eerste voorzichtige schatting is. Bij één van hen werd een geldbedrag van ruim elfduizend euro aangetroffen. Deze 25 jarige verdachte is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De anderen zijn in vrijheid gesteld, maar blijven verdachte.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →