Leden ‘Quote 500-bende’ betrapt bij voorverkenning inbraak dankzij wildcamera in tuin

De wildcamera in de achtertuin van een dierenliefhebber in Nootdorp legde in november 2020 geen fazanten, maar drie mannen vast. Die stonden drie nachten op rij in de tuin te discussiëren hoe ze konden inbreken.

Uit onderzoek kwamen vier verdachten naar voren, alle vier geen onbekenden van justitie. Ze maakten deel uit van een landelijk bekende inbrekersbende.

De bewoner van een vrijstaande woning in Nootdorp had de wildcamera aangebracht om te achterhalen of hij nog fazanten in zijn achtertuin had gehad. Toen hij de beelden bekeek, zag hij de drie mannen ’s nachts in zijn tuin, die kennelijk een inbraak aan het voorbereiden waren en op voorverkenning waren.

De bewoner deed meteen aangifte bij de politie. De drie mannen stonden wel een uur in de tuin, met gezichtsbedekking en met breekijzers en stokken in de handen. Op de audio was te horen hoe ze bespraken wie er langs welke weg de woning in kon gaan. Ook bezochten ze de tuin van de buren.

Inbraken konden voorkomen worden. Maar uit het onderzoek bleek dat de verdachten volop bezig bleven. Poging tot een inbraak bij een bedrijf in Rijsenhout, pogingen tot auto-inbraken, waarvan het één keer ook lukte, en bij hen thuis werden talloze inbrekerswerktuigen gevonden. Ook werd duidelijk dat de vier verdachten bekenden van de politie waren.

Grote villa’s

De vier verdachten kregen in 2021 landelijk naamsbekendheid als leden van de zogenoemde Quote 500-bende, die inbraken pleegde in grote villa’s. Tien jaar later waren ze nog steeds bezig om met laddertjes over hekken heen te klimmen.

De officier van justitie eiste 24 maanden gevangenisstraf tegen een 39-jarige man uit Nootdorp, die bij alle feiten betrokken was. Zijn broer van 43 zou 9 maanden de cel in moeten voor zijn bijdrage aan de poging bedrijfsinbraak en het voorhanden hebben van grote hoeveelheden inbrekerswerktuigen, bestemd om woninginbraken mee te plegen.

Een 30-jarige Hagenaar die volgens het Openbaar Ministerie bij de voorverkenningen in Nootdorp was, meehielp bij de poging bedrijfsinbraak en grote hoeveelheden inbrekerswerktuigen voor woninginbraken in bezit had, hoorde 18 maanden eisen. En een 41 jarige Hagenaar die erbij was bij de (pogingen tot) auto-inbraken zou 6 maanden de cel in moeten.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →