Nationale cybersecurity organisaties samen in centraal expertisecentrum

Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) gaan samen in één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt.

Het bundelen van kennis en informatie rondom cybersecurity, wettelijke taken en dienstverlening bij grote incidenten moet de digitale weerbaarheid van Nederland vergroten, schrijven de ministers Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Adriaansens (EZK) aan de Tweede Kamer. De nieuwe instelling gaat alle organisaties in Nederland – groot of klein, publiek of privaat, vitaal en niet-vitaal – van passende informatie en kennis voorzien.

Verschillende doelgroepen

De overheidsinstellingen hebben dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen de vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf. Het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale service providers. In 2024 gaan beide Cyber Security Incident Response Teams (NCSC en CSIRT-DSP) van de Rijksoverheid samen. Daarna (2026) de beide informatieknooppunten en expertisecentra (NCSC en DTC).

Door het creëren van één organisatie wil de Rijksoverheid de cybersecuritycapaciteit efficiënter en effectiever inzetten. De nieuwe organisatie fungeert dan als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt en nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De bundeling van krachten zorgt ook voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ICT.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →