Kamervragen over toezicht op ex-gedetineerden die straf uitzitten in buitenland

Klopt het dat Nederland geen zicht heeft op ex-gedetineerden die in het buitenland een straf hebben uitgezeten en vormt dit een potentieel gevaar? Dat willen de Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Joost Sneller (D66) weten van minister Weerwind (Rechtsbescherming).

Een aantal organisaties roept op om het simpeler te maken voor Nederlandse gevangenen in het buitenland om hun straf in Nederland te laten uitzitten. Daardoor zou beter zicht kunnen worden gehouden op deze personen. “Welke regels belemmeren dat de staat goed toezicht kan houden op veroordeelde terugkeerders? Bent u bereid te bezien of deze regels aangepast kunnen worden?”, vragen de Kamerleden.

“In hoeverre is de Nederlandse staat op de hoogte van het feit of een Nederlander gedetineerd is in het buitenland? Als de staat op de hoogte is van de detentie, houdt zij dan ook bij wanneer iemand vrijkomt en is er dan contact met de gedetineerde over de vraag of die persoon van plan is om terug naar Nederland te komen?”

De Kamerleden vragen ook of dit probleem slechts speelt wanneer iemand zijn straf heeft uitgezeten in een niet-EU-land of dat het ook aan de orde is wanneer iemand zijn straf heeft uitgezeten binnen de EU. “Bent u bereid zich ervoor in te spannen dat een Nederlandse gevangene in het buitenland altijd een deel van zijn straf in Nederland uitzit, zodat bijvoorbeeld de reclassering ook na de gevangenschap toezicht kan houden op deze persoon?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →