UBO-register tijdelijk niet toegankelijk voor publiek

Het UBO-register is voorlopig niet toegankelijk voor het publiek, schrijft minister Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. De minister reageert daarmee op een uitspraak van het Europees Hof, dat oordeelde dat de openbaarheid van het UBO-register in strijd is met de privacy.

In het UBO-register staan eigenaren van organisaties geregistreerd. Het is bedoeld om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme op te sporen. Voor 2,50 euro per aanvraag kon iedereen informatie opvragen bij de Kamer van Koophandel, die het UBO-register beheert, meldt de NOS.

Het is volgens de rechter echter niet noodzakelijk voor witwasbestrijding dat de bedrijfsinformatie voor het grote publiek toegankelijk is. Kaag onderzoekt nog of het register tijdelijk of permanent dichtgaat.

Opsporing

Volgens de minister is de informatie in het register door het sluiten ook voor opsporingsdiensten minder makkelijk beschikbaar. Door middel van een vordering kan de officier van justitie wel bij de gegevens komen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →