Politie wil paraatheid verbeteren, mogelijk meer geweldsmiddelen

De politie zou steeds vaker te maken krijgen met massaal, georganiseerd en gericht geweld. Daarom wordt in 2023 gestart met een programma waarbij het versterken, innoveren en borgen van de paraatheid van de politie centraal staat. Ook aanvulling van de bestaande geweldsmiddelen is een optie.

Volgens de politie zijn demonstranten goed voorbereid en beschikken over zware explosieven, zoeken de confrontatie en kunnen zich met behulp van sociale media snel verzamelen. Om het politieoptreden tegen deze achtergrond veiliger en effectiever te maken, liet de korpsleiding afgelopen jaar een onderzoek uitvoeren door wetenschappers Henk Ferwerda en Jaap Timmer.

De standaard bewapening van een reguliere agent bestaat momenteel uit een bus pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een dienstpistool. ME’ers hebben naast de uitschuifbare wapenstok een vaste lange wapenstok. De ME kan ook beschikken over hondengeleiders met surveillancehonden, ME’ers te paard, waterwerpers en traangasgranaten. ME-commandanten zouden echter om extra middelen vragen. Zij ervaren een gat tussen de huidige bewapening en uiteindelijk het vuurwapen.

De onderzoekers constateren dat een aantal zaken beter kunnen. Die liggen op het vlak van onder meer de informatiepositie, besluitvorming, aansturing, opleiding en training, capaciteit en het beter inzetten van bestaande middelen zoals traangas. Ook de huidige ME-uitrusting verdient aanpassing. Bijvoorbeeld door meer bescherming aan zij- en achterkant en betere gehoorbescherming in de helm.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →