Gebruik ‘slimme’ apparaten stijgt, ook meer zorgen over privacy en beveiliging

Smart tv’s en slimme meters voor water, gas of elektriciteit: steeds meer Nederlanders hebben thuis een of meer ‘slimme’ apparaten of systemen die met het internet zijn verbonden. Het gebruik van onder meer slimme beveiligingssystemen is de afgelopen twee jaar ongeveer verdubbeld.

Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022. Net als beveiligingssystemen worden ook onder meer koelkasten, speakers, verlichting en auto’s verbonden met internet. 83 procent van de voor het onderzoek ondervraagde Nederlanders gaf aan in 2022 een of meer ‘slimme’ apparaten of systemen in huis te hebben. 60 procent had een smart televisie en 55 procent een ‘slimme’ water-, gas- of elektriciteitsmeter die op afstand is af te lezen.

In 2022 is het gebruik van ‘slimme’ huishoudelijke apparaten thuis meer dan verdubbeld, vergeleken met 2020. In 2020 had 6 procent van de respondenten een ‘slim’ huishoudelijk apparaat zoals een robotstofzuiger, koelkast, koffiezetapparaat of robotgrasmaaier. In 2022 was dit 15 procent.

Hack

‘Slimme’ apparaten zijn niet foutloos. Zo heeft ruim een op de vijf problemen ervaren bij het installeren, instellen of het koppelen van apparaten. Een kleine groep mensen (5 procent) had te maken met beveiligings- of privacyproblemen door een hack van een apparaat of systeem, of doordat gegevens zonder toestemming zijn gedeeld.

Niet iedereen is overtuigd om ‘slimme’ apparaten en systemen te gebruiken. Van de mensen die aangaven thuis geen dergelijke producten te gebruiken, noemde ruim 80 procent als reden dat zij er geen behoefte aan hebben. Zorgen over de privacy en beveiliging of hoge kosten werden elk door een kwart als (een van de) redenen genoemd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →